Friday 13 September 2013

Yong Tau Foo

resepi ni aku dapat dari post fb, resepi dari Anna Camfrog. kalau korang nak resepi lain2, korang boleh pergi kat fb Buku Resepi
so, kat bawah ni adalah resepi yong tau foo yang aku amik.. ingat nak cuba balik rumah nanti.kalau dah cuba nnti aku bg gambar versi aku pulak tau..  :)

Bahan~Bahan (kuah) :

*Air (scukupnye)
*Kiub ayam
*Serbuk Lada putih
*Garam
*Daun sup
*sosej
*brokoli
*enoki mushroom
*White crab mushroom
*bbola ikan putih
*kek ikan pjang
*pucuk roll
*dai ha tau pok
*udang
~masukkan air scukupnye dlam periuk, masukkan kiub ayam, garam dan serbuk lada putih...masak sampai mdidih...masukan semua bhan bertanda *..rebus skejap...sebatikan rasa....siap

SOS HITAM

1sudu cili giling
1sudu sos tiram
1sudu kicap pekat
1sudu tepung jagung
Belacan
Garam
Gula merah (hitam)
Gula
Air
Minyak (utk mnumis)

~Pnaskan kuali..tuang sdikit mnyak....masukkan cili giling, tumis smpai hampir2 garing, masuk sdikit gula merah (hitam)
Kacau smpai cair...masukkan pula sos tiram dan kicap pekat dan air..kacau...sebatikan rasa dgn gula serta garam...
*bancuh tepung jagung dgn sdikit air, masuk kedlm sos tadi....biar pekat dan didih...siap
~hiaskan dgn bijan dgn telah dgoreng tanpa minyak

P/s~bahan2 utk yong tau foo, korang bleh tukar mgikut selera korang sendiri....

okey itu saja, selamat mencuba.. ;) 
kalau sedap atau tak sedap komen tau.


No comments:

Post a Comment

Sila Klik